dewereldaanonzevoeten.punt.nl
AS GOOD AS GOLD

"Tja, stabiliteit…..wat heb je daar eigenlijk nou nog aan?" vroeg ik me af toen we al na 175 km rijden weer bij een garage stonden. We hadden niet eens de tijd gehad om Billy om te dopen tot ‘as good as gold’ of hij had ons al in de steek gelaten.

Eigenlijk was ik mezelf meer goede moed aan het inpraten, dan dat ik echt antwoord op deze vraag zocht. De werkelijkheid was namelijk dat ik goed baalde van onze eerder gemaakte beslissing. En terwijl ik tot tien stond te tellen besloot ik mezelf maar wat goede moed in te praten: "Het zal allemaal wel meevallen………..toch?"
 

Ik weet het nog steeds niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk was de hoofdreden om ons te doen besluiten Australië achter ons te laten en terug naar Nederland te keren de behoefte aan (tenminste) een paar jaar stabiliteit. Het voelde dan ook een beetje gek om in Sydney ons, in een klein jaartje opgebouwde, heerlijke stabiele leventje op te geven om vervolgens 11 weken te gaan reizen. En alsof dat nog niet genoeg tegenstrijdigheid met zich meebracht, voegde de wetenschap dat ons bij thuiskomst in Nederland weer een hele opbouwklus te wachten zou staan ook maar weinig toe aan het gevoel dat we de goede beslissing hadden gemaakt. Met een flinke, voornamelijk uit onzekerheid bestaande, brok in de keel stapten we in Sydney dan ook het vliegtuig naar Christchurch in. Op naar een nieuw avontuur.

Hoewel Nieuw Zeeland wel degelijk aanvoelt als onderdeel van onze geweldige wereldreis, hadden we onszelf beloofd dat onze tijd hier vooral een vakantie moest zijn. Dit moest zich vooral gaan vertalen in makkelijke (lees: luxe) beslissingen kunnen maken om alles zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Ook hadden we besloten met een campertje (of iets wat er op lijkt) deze Middle Earth te gaan verkennen. De keuze tussen een 19 jaar oud busje kopen of een comfortabel campertje inclusief een volledige verzekering huren zou dan ook een makkelijke moeten zijn geweest.

Maar blijkbaar is onze lange tijd zuinig aan moeten doen tijdens het reizen ons niet in de koude kleren gaan zitten, en met het excuus dat een busje kopen toch wel een beetje bij het avontuur hoort, kochten we na drie dagen twijfelen, een testrit en een, wat we toen nog dachten, grondige mechanische check Billy. Billy heette Billy omdat ie zo goed was geweest voor de twee voormalige eigenaressen als die ene man die hun een keer heel goed had geholpen en, inderdaad, Billy heette. Maar ja, wij kenden geen goede Billy.

En dus, na inderdaad nog geen 175 km te hebben gereden, was het al raak. De bijna 305.000 km op de teller hadden de schokdempers geen goed gedaan. En dit terwijl we die nog goed getest hadden op een paar verkeersdrempels en ze ook door de auto monteur goedgekeurd waren. Echter, na 20 kilometer gereden te hebben, liet de schokdemper rechtsvoor voor het eerst van zich horen door wat kleine piepgeluiden te maken. 75 km verder was dit piepgeluid inmiddels gekraak geworden en stopten we bij een garage om er even flink wat smeer op te gooien. Mechanisch onderlegd als wij zijn, hoopten we dat dit het wel even zou verhelpen, maar 100 km en twee garages verder moesten we er toch echt aan geloven.

Magoo Muffler & Brakes was de gelukkige die de schade op mocht gaan maken. In tegenstelling tot de eerdere monteur, vonden ze hier wel degelijk wat onderdelen die aan vervanging toe waren. Gelukkig waren ze zo vriendelijk om wat onderdelen bij de sloop te regelen en was onze bus na een halve dag wachten, net zoals volgens de vorige, ook volgens deze monteur weer "as good as gold." En dus heette Billy vanaf dat moment geen Billy meer, maar hoopten wij meer geluk te hebben met As Good As Gold.

En nu, minimaal 1200 km verder, weten we eigenlijk al niet meer wie Billy is, en cruist As Good As Gold ons vrijwel geruisloos van de ene schitterende plek naar de andere, mogelijk nog mooiere plek. Want of je nu in een gehuurde mega nieuwe en grote camper rijdt of in een oude bus, het land is en blijft uitzonderlijk mooi. De eerste echte kennismaking met de schoonheid van dit land hadden wij bij Mt Cook. Rondom de hoogste berg van dit land zijn verschillende wandelingen. De fikse wandeling die wij daar maakten, bracht ons, naast 4 dagen mega spierpijn, samen met een strak blauwe hemel onbeschrijflijk mooie vergezichten.

De volgende stop, het gemoedelijke Dunedin, bracht ons veel leuke cafeetjes, restaurantjes, een krachtmeting van As Good As Gold op de steilste weg van de wereld en de kennismaking met het fenomeen parkeetplaats kamperen. Gezellig naast twee andere busjes brachten wij drie nachten door op de zeer aantrekkelijke parkeerplaats van de Botanic Gardens. Het geld wat we hiermee bespaarden besteedden we zoals het hoort aan lekker uit eten te gaan en toen we op dag twee over de Otago Peninsula reden (geruisloos natuurlijk) en genoten van het heuvelige groene landschap met zijn schapen en de baaien met zeeleeuwen, zeehonden en de zeer zeldzame Yellow Eyed Pinguïn wisten we weer waarom reizen zo heerlijk is.

En alsof groen heuvellandschap en schapen nooit vervelen, genoten we de twee daarop volgende dagen van de Catlins in het Zuiden van het Zuider Eiland. Met vrijwel niemand om ons heen zagen we ook daar weer dezelfde beesten op de verschillende stranden en planten we geheel zoals het hoort ons busje op het einde van de dag op een parkeerplaats. Alleen deze keer wel op een stuk mooiere locatie: aan een schitterend strand.

Inmiddels zijn we alweer in Fiordland en hebben we warempel weer onder een warme straal water gestaan. We hebben vandaag zitten azen op twee plekjes op de Milford Track,waarop de vraag een stuk hoger is dan het aanbod door de gelimiteerde aantallen die er dagelijks aan mogen beginnen. Mochten er morgenvroeg nog steeds geen mensen geannuleerd hebben, dan beginnen we aan de 4 daagse Kepler Track met, zoals men beloofd, net zoveel schoonheid als de Milford Track. Heerlijk 60 km wandelen door het vijfde grootste, maar misschien wel hét mooiste Nationaal Park van de wereld,. Tja, ons leven is momenteel As Good As Gold!!

Cheerio,


Teun en Imke

 

 

Reacties

Bregtje op 07-04-2008 14:01
Super weer!
Heb jullie thuis komst in mijn agenda gezet!
En lekker genieten he!!!!!
Liefs Bregtje
op 08-04-2008 13:25
Teuni en immie,
 
Jullie hebben de smaak weer te pakken, dus ik ook
 
Hans
laura and eloi op 14-04-2008 13:48
Hi!
 
We've been checkimg your blog and see that the van is running ok!
We are now in Kota Kinabalu again after seeing monkeys, crocodiles, insects and lots of birds in the jungle.  
Eloi also wanted a good remembering of Malaysia so he caught Dengue and stayed three days in hospital! Nothing too serious at last and now he is immune to it!
 
Good luck om New Zealand! 
Dinusha & Machiel op 18-04-2008 10:53
Ook wij zijn erbij met jullie welkom-thuis-party! We hebben er nu al zin in. Hebben hier helaas nog geen kangaroosteak kunnen vinden!
We zijn echt onwijs jaloers als we naar jullie foto's kijken. Maar goed, ook aan onze avonturen moest een eind komen. Wel lekker herkenbaar jullie foto's.
Geniet er nog maar even van!
 
X Dinusha en Machiel
op 10-05-2008 18:31
Globetrotters,
 
Blijf genieten want eens komt een tijd...........................
Veel liefs Sjan
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl